De aarde weer afkoelen, het kan!

Justdiggit campagnebeeld
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
Instagram

 

Soms heb je écht even behoefte aan een goednieuwsbericht. De politiek die eindelijk groene stappen durft te nemen of over mooie initiatieven. In die laatste categorie heb ik er nu eentje voor je. Eentje met een fantastische en steeds groter wordende impact. Het gaat om Justdiggit. Ken je ze al? Het is een Nederlandse organisatie die als motto heeft: ‘Als we de aarde kunnen opwarmen, dan kunnen we haar ook weer afkoelen.’ Yeah!

 

 

Positieve vicieuze cirkel

Justdiggit heeft een manier ontwikkeld om gebieden met verarmde droge grond weer om te turnen in vruchtbaar rijk begroeid land. Ze doen dit simpelweg door gaten te graven. Het regenwater wat eerder ongebruikt wegspoelde -waardoor de grond nog verder verarmde- kan door die gaten de bodem weer infiltreren. De zaden die nog diep in de grond aanwezig zijn ontkiemen tot planten. Doordat er weer meer planten zijn neemt de luchtvochtigheid toe. En met meer vocht in de lucht wordt de vorming van wolken gestimuleerd. Wat de kans op regen weer vergroot. Een mooie vicieuze cirkel dus!

 

 

Feel good docu’s

Voor het echt feel good gevoel, moet je eigenlijk echt even deze twee mooi gefilmde docu’s bekijken om te zien hoe het in zijn werkt gaat:

Rainmakers laat zien hoe het project voeten aan de grond krijgt in Kenia door samen te werken met de lokale bevolking.

 

Rainmakers II: Seed of change toont welke indrukwekkende veranderingen er hebben plaats gevonden een jaar na de start van het project.

 

Alleen de tweede kijken kan ook, maar de eerste is ook echt de moeite waard. Ik werd er natuurlijk weer emotioneel van. Het is namelijk zo mooi om te zien wat dit project betekent voor de lokale Masaï bevolking en op de lange termijn voor de planeet.

 

 

Alles voor een groene aarde

Ik heb het werk van Justdiggit leren kennen via mijn vriend. Hij werkt als geluidstechnicus en heeft de nabewerking van het geluid van de docu’s en de reclamespots gedaan. Hij en alle andere mensen die meewerken aan de docu’s en de verschillende reclame-uitingen doen dit voor niets. Ook de zendtijd en de plekken voor posters en banieren wordt geschonken. Ik heb lang bij een museum gewerkt en dit soort zaken ingepland en ingekocht en ik kan je zeggen dat kost echt bakken met geld. Geweldig dus dat donaties gewoon allemaal gebruikt kunnen worden voor het creëren van vruchtbaar land. Justdiggit concentreert zich nu op Afrika, maar het ziet er naar dat ze ook in andere landen dit principe gaan toepassen.

Ik vind het echt fantastisch en hoopgevend dat zoiets simpels een oplossing biedt voor zo’n groot probleem. Had jij al eens gehoord van het werk van Justdiggit?

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT