De impact van kleding wassen

Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
Instagram

 

Wist je dat kleding wassen enorm veel impact heeft? Meh, dat ook al. En met kinderen kan het niet anders dan dat je meerdere keren per week Β een was draait. Het goede nieuws is dat je door een paar dingen te veranderen al een enorm verschil kunt maken. Ik zal stap voor stap langsgaan, waar het hem in zit.

 

 

De droger

Ik begin waar het wassen vaak mee eindigt: de droger. Want dit is de grootste boosdoener. Drogers zijn energieslurpers. Tweederde van de huishoudens heeft een droger. Mensen met een droger hangen ze 40% van hun wasgoed aan de lijn de rest gaat in de droger.

Wil je echt een verschil maken, doe dan de droger de deur uit en hang je was aan een de lijn of aan een rekje. Leuke bijkomstigheid het scheelt je € 80 op jaar basis (milieudefensie).

Als nu alle alarmbellen afgaan en je allemaal mitsen en maren hebt waarom jij op het moment nog echt niet zonder droger kan. Check dan deze tips van milieudefensie hoe je zo energiezuinig mogelijke de droger gebruikt.

Naast dat het heel slecht is voor het milieu, is het ook nog eens heel slecht voor je kleding. Ik krijg wel eens kleding ingebracht, waarvan ik denk dit is te afgedragen. Maar het blijkt dan dat er een droger in het spel was die het tot pulp heeft gedroogd.

 

 

Wasprogramma

Omdat het eco-programma op (af)wasmachines langer duurt, ben je misschien toch geneigd te denken dat het kortere programma beter is. Maar het eco-programma gebruikt toch minder energie. Het wast namelijk op een iets lagere temperatuur en omdat te compenseren duurt het programma langer. De temperatuur heeft namelijk de grootste impact op het energieverbuik. Dit geldt dus ook voor afwassen en douchen.

 

 

Wasmiddel

Dit vind ik een lastige. In alle vloeibare wasmiddelen (ook alle eco-soorten) zit glycerine wat gemaakt wordt van palmolie. En om palmolie-plantages te maken worden tropische bossen gekapt wat op heel veel fronten rampzalig is.

Nou dan is wasmiddel in poedervorm misschien een beter alternatief denk je dan. Het komt in kartonnen dozen, scheelt ook weer plastic verpakking. Maar waspoeder heeft weer een soort scrubfunctie waardoor synthetische vezels nog eerder los komen te zitten. Die kleine vezeltjes zijn micro-pastics die er niet uitgehaald kunnen worden door filterinstallaties en zo bijdragen aan de plastic soep.

Zelf waste ik een tijdje met wasnoten en was daar ook heel tevreden over. Tot we op vakantie gingen en ik wat vloeibaar eco-wasmiddel meenam en merkte dat dit de was toch wel veel schoner maakte.

Wat ik nu wil gaan doen is zelf wasmiddel maken. Dat klinkt misschien heel ingewikkeld, maar ik vond dit recept en dat lijkt me heel goed te doen.

Wat voor wasmiddel je ook gebruikt. Goed doseren is belangrijk als je het milieu wilt sparen. Dan zijn er minder grondstoffen nodig voor wasmiddelen en spoelt er minder wasmiddel in het riool. Bovendien spaart elk pak waspoeder dat jij niet koopt, verpakkingsmateriaal uit.

 

 

Micro-plastics

Als je synthetisch textiel wast komen er elke wasbeurt micro-plastics vrij. Ik noemde het net al. Waspoeder verergert de zaak door het scrubeffect. Maar ook als je wast met een vloeibaar wasmiddel gebeurt dat. Was kleding met synthetische vezels alleen als het echt nodig is. Even buiten hangen of een plaatselijke vlek verwijderen kan soms genoeg zijn. Je kunt er ook voor kiezen om alleen nog maar kleding te kopen van natuurlijke materialen zoals wol, katoen, bamboe, linnen, zijde of viscose. Maar die stoffen hebben weer andere nadelen voor het milieu. Zo produceren schapen veel broeikasgassen en is de productie van zijde, bamboe en viscose erg vervuilend. Todat er wasmachines ontwikkeld zijn met betere filters zijn er speciale waszakken die je kunt gebruiken om de vezeltjes op te vangen.

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT