Niet meer vliegen?

speelgoed vliegtuig
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
Instagram

 

Toen Nadan twee was, had hij al meerdere keren in het vliegtuig gezeten. Super vond ik dat, want voor mij was dat echt een teken dat we hem de wereld lieten zien. We vlogen met hem naar Thailand, Hongarije, Duitsland en twee keer naar Ibiza. Lela is vier jaar en heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten. Dit kwam in eerste instantie omdat we een huis aan het bouwen waren, waar onze tijd en geld in ging zitten. Maar langzaamaan kwam ook steeds meer het besef dat vliegen misschien niet het beste is wat ik mijn kinderen kan bieden. Ook al is het nu fantastisch om te doen, straks zullen zij met de gebakken peren zitten. Vliegen produceert gigantisch veel CO2 uitstoot en is dus een mega veroorzaker van het klimaatprobleem. En het is niet iets wat je kunt compenseren door vegetariër te worden of je plastic afval te verminderen.

 

De impact van vliegen

Nog even wat feiten uit het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn. “Als voorbeeld wordt een retourtje Bali genomen. Je kunt de impact hiervan vergelijken met 4 jaar autorijden, omdat de uitlaatgassen op 10 km hoogte veel schadelijker zijn dan op de grond. Vliegtuigmaatschappijen bieden vaak de optie aan om je vlucht te compenseren door een boom te planten, maar voor zo’n retourtje moet je 1000 bomen planten per persoon, dat gaat niet lukken voor die paar euro. En in het eerste kwartier wordt 20.000 liter kerosine verbrand. Korte vluchten kosten dus meer brandstof per kilometer.”

 

Cultuur ontdekken

We zijn vliegen en naar de andere kant van de wereld reizen gaan zien als een soort recht en iets wat nodig is om je algemeen te ontwikkelen. Althans dat is wat ik bij mijzelf ontdekte. Mijn kinderen de wereld laten zien en andere culturen ontdekken vind ik nog steeds heel belangrijk. En soms zou ik willen dat ik niet wist hoe schadelijk vliegen is of dat ik niet zo’n groot verantwoordelijkheids gevoel had en het me geen bal uitmaakt, maar dat is niet zo. Dus denk ik na over hoe dat te doen zonder te vliegen?

Als ik er wat langer bij stilsta realiseer ik me dat je een andere cultuur pas leert kennen als je lang in een land bent. Als je jezelf echt onderdompelt en woont met mensen van het land. Ik heb dat twee keer gedaan. Ik heb in totaal een jaar in Londen gewoond toen ik 20 was. En een half jaar in Buenos Aires toen ik 23 was. Beide echt fantastische ervaringen, waar ik superveel van geleerd heb. Maar met 3 weken Thailand kan ik mijn kinderen zoiets niet bieden. Dus in die zin zijn korte vakanties naar verre bestemmingen niet de manier om m’n kinderen echt met een andere cultuur kennis te laten maken. Het is meer een indruk wat je dan krijgt. Je ervaart dat de mensen er anders uitzien, anders praten en er anders gegeten wordt. Dat kan ook dichterbij huis. Heel veel van Europa heb ik zelf nog niet gezien en mijn kinderen nog minder. Dus daar is nog heel veel te ontdekken. Het lijkt natuurlijk allemaal wel wat meer op wat je kent. Vaak  hoe verder, hoe exotischer, hoe bijzonderder. Maar dan is deze quote er wel een om over na te denken:

The voyage of discovery is not in seeking new landschapes, but in having new eyes.
Marcel Proust

Een paar jaar geleden liep ik met een Braziliaanse vriend door Amsterdam en toen heb ik dat zo erg gemerkt. Door zijn ogen, ervoer ik de stad ook weer op een heel andere manier.

 

Vakantie dit jaar

Vliegen zit er dus niet in. Maar is in mijn ogen ook niet perse nodig. Wat ik belangrijk vind aan op vakantie zijn met mijn gezin zijn de volgende zaken:

  • Met elkaar zijn
  • Een plek waar speelkameraadjes zijn voor mijn kinderen – dus dan wordt het al snel een camping, zelf vond ik dat als kind fan-tas-tisch
  • Lekker weer
  • Echt een andere omgeving – eigenlijk gewoon de grens over, want in België is het al heel anders
  • Andere geuren – dit merkte ik de afgelopen jaren dat we in NL zijn gebleven. Ik miste dat het anders ruikt op vakantie
  • Ontdekken en op avontuur zijn – dus geen resort of volledige geplande vakantie

Voor dit jaar hebben we een vakantie gepland met al die ingrediënten. We gaan een soort roadtrip doen. Met de auto, niet ideaal dus impact-technisch maar een stuk beter dan vliegen. We gaan drie weken naar Zuid-Duitsland en Italië en blijven een paar dagen bij vrienden slapen en voor de rest op campings. Gewoon in een tent met één gaspit. Echt heel benieuwd hoe dat zal zijn, want we hebben niet veel ervaring op dat vlak. We zijn met z’n tweeën vaak naar Lowlands geweest in een tent, maar dat is toch anders hahaha. En twee jaar geleden hebben we een paar dagen gekampeerd op Terschelling. Dus dat wordt een al doende leert men ervaring. Zo lang de zon schijnt komt het goed!

 

Toekomstdroom

Ik heb nog wel een droom voor de toekomst. Ik zou heel graag met mijn vriend en kinderen een jaar in Afrika willen wonen bij mensen die nog echt dichtbij de natuur leven. Juist om een andere cultuur en manier van leven te ontdekken. Over alle praktische zaken heb ik nog niet nagedacht hoor. Dat houdt het realiseren van dromen juist tegen. Wel denk ik na over hoe daar te komen. Misschien dan toch één keer vliegen? Of zoals dat vroeger ging en over land en met de boot. Maar dat zien we dan wel. Nu eerst nog even oefenen met de tent opzetten en spullen pakken.

 

Denk jij na over de impact van vliegen?

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT